top of page

Achtergronden & Nieuws

Oervoeding kan vrouwen met overgewicht helpen



Volgens een studie aan de Universiteit van Umeå in Zweden kunnen postmenopauzale vrouwen met overgewicht gewichtsverlies bereiken met het paleolithisch voedingspatroon. Ook neemt het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten af.


Caroline Blomquist volgde voor haar proefschrift een groep van 70 postmenopauzale vrouwen met een body mass index (BMI) van 27 of hoger [1]. Zij hadden, naast een verhoogde energie-inname en verminderde fysieke activiteit, een verhoogd risico op overgewicht vanwege vermindering van de oestrogeenproductie.


De ene helft van de vrouwen at volgens de Scandinavische voedingsaanbevelingen (Nordic diet), terwijl de andere helft paleolithische voeding at. Beide groepen hadden geen beperkingen in de te consumeren hoeveelheid, maar enkel in de samenstelling van hun voedingspatroon. Na zes maanden en na twee jaar was er een follow-up.


De resultaten


Beide groepen hadden aan het eind gewicht verloren. De vrouwen die paleolithische voeding aten, verloren gemiddeld negen kilogram. De andere groep iets minder, namelijk zes. Het gewicht van de vrouwen bleef tot aan de laatste follow-up stabiel, terwijl er geen limiet zat aan de te consumeren hoeveelheid. In beide groepen droeg het gewichtsverlies bij aan een verminderde ontsteking in zowel het vetweefsel als in de bloedsomloop.


Alleen in de paleogroep was de hoeveelheid ontstekingsbevorderend abdominaal vet afgenomen. Vooral verminderde niveaus van vetzuren en bloedvetten werden waargenomen. Deze worden verantwoordelijk gehouden voor de ontwikkeling van diabetes type 2 en cardiovasculaire ziekte. Tevens was de hoeveelheid enzymen die betrokken zijn bij vetopslag, verminderd in de paleolithische groep.


Paleolithische voeding


Paleolithische voeding heeft een lage glykemische index. Daarnaast wordt het gekenmerkt door een hoge inname van eiwitten en onverzadigde vetten. Het bestaat voornamelijk uit groente, mager vlees, vis, gevogelte, eieren, schaaldieren, zaden, noten, pitten en fruit. In dit onderzoek werd het vergeleken met de Scandinavische voedingsaanbevelingen. Het grootste verschil daarmee is dat paleolithische voeding geen granen, melk, geraffineerde suikers en toegevoegd zout bevat.


Leven in overeenstemming met onze genen


Onze genen zijn aangepast aan een paleolithische manier van leven. Maar sinds we landbouw zijn gaan bedrijven, is er veel veranderd. Onze manier van bewegen, voeden, slapen en communiceren lijkt niet meer op die van toen. Onze genen hebben geen tijd gehad om zich aan te passen aan het nieuwe leven. Dit heeft ernstige gevolgen voor onze fysieke en mentale gezondheid.


Als we gezond willen blijven of worden, is het belangrijk dat onze levensstijl weer in overeenstemming worden gebracht met onze genen. Hoewel lifestyle de belangrijkste bepalende factor is van onze gezondheid, kunnen voedingssupplementen in veel gevallen corrigerend werken. Maar dat geldt ook voor de keuzes die we maken, hoe we ons gedragen. Al deze factoren hebben een niet te onderschatten invloed op onze gezondheid [2].


Bronnen


[1] http://www.medfak.umu.se/english/about-the-faculty/news/newsdetailpage/paleolithic-diet-healthier-for-overweight-women.cid289548

[2] https://www.bonusan.com/nl/over-bonusan/onze-visie-op-gezondheid/

[3] https://medicalxpress.com/news/2018-01-paleolithic-diet-healthier-overweight-women.html

[4] https://www.bonusan.com/nl/over-bonusan/onze-visie-op-gezondheid/

123 weergaven0 opmerkingen
bottom of page